Parintele profesor universitar dr. Constantin Galeriu  a trecut la cele vesnice

 
 
            Ne-a parasit înca unul dintre marii profesori de teologie ortodoxa, Parintele Constantin Galeriu, adaugandu-se la neamul sau cel adormit si la galeria marilor luceferi ai constelatiei romanesti de profesori universitari de teologie, care au ars ca niste torte, raspandind in jurul lor lumina si caldura. In seara zilei de 10 august, la Spitalul Universitar din Bucuresti, unde fusese internat cu cateva zile mai inainte, in stare de coma, in urma celui de al doilea atac cerebral, Parintele Galeriu a inchis ochii pentru totdeauna.  Vestea trecerii sale la cele vesnice mediatizata, prin mijloacele de informare in masa, radio, televiziune si ziare, a intristat sufletele atator romani credinciosi din tara si din strainatate, care l-au cunoscut pe preotul de exceptie si neintrecutul orator, in lunga si rodnica sa activitate pastorala si didactica, desfasurata cu rara competenta si daruire pe parcursul anilor frumosi cu care Dumnezeu l-a harazit cu generozitate. Implinea anul acesta, in luna noiembrie, 85 de ani. Cu numele sau simplu, neincarcat de povara titlurilor universitare, academice si administrative, "Parintele Galeriu" a fost unul dintre cei mai cunoscuti si mai iubiti preoti din Biserica noastra, datorita valorii si unicitatii sale de nerepetat.

            Pe numele sau adevarat si frumos de Galeri Costachi, pe care n-am inteles niciodata de ce nu si l-a pastrat decat in acte, s-a nascut pe frumoasele plaiuri moldovene, in satul Racatau, comuna Horgesti din judetul Bacau, la 21 noiembrie 1918, in familia unor oameni cu credinta puternica in Dumnezeu si respect fata de semeni, tarani moldoveni, care au sadit si in sufletul tanarului Costachi dragostea fata de Biserica si slujirea lui Dumnezeu. Erau urmasii razesilor Dreptcredinciosului domnitor Stefan cel Mare si Sfant, care au pastrat si lasat, din generatie in generatie dragostea fata de tara, de credinta si de neam si darzenia in apararea idealurilor sfinte ale poporului roman. Dupa absolvirea scolii elementare, a urmat cursurile Seminarului Teologic "Sf. Gheorghe" din Roman (1930-1938), apoi pe cele ale Facultatii de Teologie din Bucuresti, intre anii 1938-1942. Intre anii 1957-1960 a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, la specialitatea Teologie Dogmatica si Simbolica, sub indrumarea stiintifica a marelui profesor Nicolae Chitescu. Si-a finalizat studiile de doctorat cu lucrarea Jertfa si rascumparare, pe care a sustinut-o in anul 1973, teza fiind elogios apreciata de profesorii de atunci ai celor doua Institute Teologice din Bucuresti si Sibiu.

            Dupa o experienta bogata, dobandita in preajma cunoscutului preot bucurestean Toma Chiricuta si in asociatiile crestine ale timpului, tanarul absolvent de Teologie Costachi Galeri a fost hirotonit preot pe seama parohiei Podul Valeni, din judetul Prahova, in anul 1943, unde a pastorit cu frumoase roade pana in anul 1947, cand a fost transferat la parohia "Sfantul Vasile" din Ploiesti, care a constituit locul si mediul de afirmare al Parintelui Galeriu, ca un excelent slujitor, predicator si pastor de suflete.

            Slujea mereu cu mare placere, cu multa prestanta si distinctie, cu vocea sa frumoasa, bine timbrata si calda, cu modulatii baritonale greu de imitat, fiind patruns de maretia si inefabilul misterului liturgic, aureoland slujirea cu predica sa întraripata si convingatoare. Numele si faima sa de preot de exceptie s-au raspandit cu repeziciune, devenind tot mai cunoscut. Acesta a fost si motivul pentru care vrednicul de pomenire Patriarhul Justinian l-a adus, în 1971, ca preot duhovnic la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si în acelasi timp slujitor la parohia "Sf. Silvestru" din Capitala, al carei paroh a devenit la scurta vreme si unde a desfasurat o admirabila lucrare pastorala si gospodareasca. Numele sau se lega acum de aceasta parohie si de Institutul Teologic unde, dupa numai un an de slujire ca duhovnic, a trecut la catedra, la disciplinele Teologie Fundamentala si Istoria religiilor, pana in 1977, cand a fost numit ca profesor titular, prin concurs, la disciplina Omiletica si Catehetica cu notiuni de Pedagogie, la care a predat pana la pensionarea sa la limita de varsta, in 1988, ramanand apoi in invatamant cu calitatea de profesor consultant si indrumator de doctorat, la disciplina pe care a predat-o, pana în anul 2002. Multi dintre ucenicii sai s-au laureat cu titlul academic de doctor în teologie.

            18 doctoranzi au ramas cu lucrarile începute [1]...

            Daca Parintele Constantin Galeriu a desfasurat o frumoasa si rodnica activitate pastorala la parohia "Sf. Silvestru", unde a reusit sa adune lume de calitate si mai ales intelectuali, biserica sa devenind ne încapatoare si punct de referinta în Capitala, nu mai putin importanta i-a fost activitatea de la catedra. Cu chipul sau cu adevarat preotesc, purtand permanent haina preoteasca, nevazandu-l niciodata si neimaginandu-mi-l cum ar fi aparut in costum civil, cu figura sa tolstoiana, cu barba mare, îngrijita si inconfundabila, cu privirea agera si rascolitoare, dar totdeauna calda si iubitoare, cu parul si tinuta vestimentara îngrijite, cu vocea lui barbateasca, baritonal timbrata, asemanatoare glasului de tunet al profetilor, cu bogatia stilistica a limbii sale literare, care amintea de frumusetea vorbirii Sfantului Ioan Gura de Aur, cu talentul sau oratoric, rar intalnit, cu temeinica sa pregatire, ancorata in cele doua izvoare inepuizabile de inspiratie, Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti, Parintele Galeriu a vorbit mereu atat de frumos cum putini ca el au facut-o, atragand în jurul sau studentii si credinciosii si sporindu-si zilnic auditorii. Vorbea atat de usor si de firesc, ca si cand cuvantul sau ar fi curs asemenea unei ape de la izvor. Nu cauta niciodata expresiile încalcite si bombastice ca sa epateze, ci totul venea de la sine.

            Avea o memorie fenomenala, citand cu usurinta din Sfanta Scriptura, Filocalie si Sfintii Parinti. Avea o cultura enciclopedica si putea sa discute pe teme din orice domeniu. Imi aduc aminte ca, intr-o vara, l-am insotit la Paltinis, unde se afla marele om de cultura si filosoful Constantin Noica. Eram curios sa vad cum o sa decurga întalnirea. Totul a fost o încantare, participand la dialogul dintre cei doi. Parintele Galeriu era la el acasa în domeniul filosofiei. Era asa de bine documentat, încat dadea impresia ca în acel moment lasase din mana dictionarul, volumul de enciclopedie sau un izvor bibliografic. Era o mare placere sa-l provoci la o discutie si sa descoperi cate lucruri stia. Pacat ca nu si-a scris memoriile, fiindca detinea uluitoare date si informatii din viata personalitatilor marcante ale neamului si culturii romanesti si despre evenimentele de seama care s-au succedat în timpul vietii sale, in istoria poporului roman.[2]

            Parintele Galeriu i-a învatat pe studentii sai omiletica si catehetica sau predica si cateheza, nu atat teoretizand despre ele, ci vorbind el insusi. Atat la "Sfantul Silvestru", cat si la Paraclisul "Sfanta Ecaterina", ca si la catedra si în mai toate orasele mari din tara, sau la radio si televiziune, Parintele Galeriu a vorbit mereu despre Dumnezeu si credinta crestina. Avea convingerea si placerea de a vorbi despre Dumnezeu si lucrurile sfinte. Chiar si la examenele cu studentii, vorbea de multe ori tot el ca sa fie sigur ca macar, acolo, în ultima clipa, studentul a auzit ceea ce trebuia sa auda si sa stie.

            Cat priveste notarea studentilor, a facut-o mereu cu generozitate, fara sa se targuie sau sa cantareasca prea mult notele. A trecut mereu de la el si niciodata nu a încercat sa umileasca pe studenti sau sa arate cat de multe stie fata de ei, ci a fost permanent stapanit de gandul ca adevarul si cuvantul lui Dumnezeu trebuie propovaduite.

            Asa se explica faptul ca mereu a vorbit cu convingere si convingator si s-a entuziasmat pana la transfigurare ori de cate ori a vorbit despre Dumnezeu. Cuvantul sau n-a fost niciodata superficial si anost, ci inflacarat si dinamizator. De aceea a fost foarte iubit si apreciat de catre studentii si de credinciosii care l-au ascultat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------


[1] Din cuvantul pr. prof. dr Vasile Gordon la pomenirea de 3 luni din Aula Facultatii de drept
[2] Din cuvantul  pr. prof. dr. Nicolae D. NECULA decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" a Universitatii Bucuresti la Slujba inmormantarii Parintelui Galeriu ,13 august 2003
 

sus


 
 

 
Motto:
 

"Omul se realizeaza prin trei dimensiuni:

1. prin propria lui zidire dupa chipul lui Dumnezeu
2. prin operele lui
3. si prin urmasi: fii sau ucenici. "

 
Parintele Galeriu
 
 
 
 
 
           Rezolutia recomandata: 1024 by 768 pixels sau mai mare
           Site-ul a fost testat in Internet Explorer 6.0, Mozilla FireFox 1.5.0.4, Opera 8.54
           Copyright © ucenic.go.ro
           Toate drepturile rezervate
           Pozele Parintelui Galeriu si articolele care apar pe site apartin proprietarilor de drept. Site-ul www.ucenic.go.ro nu isi asuma nici un drept fata de
           respectivele poze sau articole.